Жазғы кезең бұл балалардың тамақтан улану қаупі бар жыл мезгілі. Жаз айларында балалар ауруханаларының инфекциялық бөлімшелері тамақтан улану белгілерінен зардап шегетін кішкентай пациенттермен толы. Мұның негізгі себептері – маусымдық жидектер, қарбыз, қауын және гигиена мәселесі. Жыл басынан бері Қостанай облысында 200-ден астам адам ішек инфекциясымен уланған.
Ал демалыс күндері тамақтан уланған балалар мен қалалық аурухананың жұқпалы аурулар бөлімі жыл сайын кем дегенде ондаған кішкентай пациенттерді қабылдайды. Себептері әртүрлі. Біреу химиялық қосымшалармен піскен жидектерден, біреу қол гигиенасын сақтамағандықтан немесе мерзімі өткен тағамдарды тұтынғандықтың әсерінен уланады. Жазда мұндай жағдайлар жеткілікті, бірақ дәрігерлердің айтуынша ересектер балалардың денсаулығын көбінесе ауруханаға түскеннен кейін ойлай бастайды.
– Ішек инфекциясы тамақ арқылы, су арқылы, қолдардың лас болуына байланысты пайда болады. Әрине, барлық кішкентай балалар қолға түскен затты аузына салады, біз оған көбінесе мән бермейміз, дегенмен олай жасамауы үшін қадағалағанымыз дұрыс, – дейді жұқпалы аурулар дәрігері Евгения Малецкая.
Ротавирус және аурушаңдық бойынша көшбасшы энтеровирус көп тараған ішек аурулары. Дәрігерлер алғашқы белгілер пайда болған кезде дереу емханаға баруды немесе дәрігерді үйге шақыруды ұсынады. Бір қарағанда тіпті зиянсыз симптомдар болашақта асқынулар түрінде үлкен қиындықтар тудыруы мүмкін.
– Қазір энтеровирустық ішек инфекциясы көп тараған аурулардың бірі. Бұл тек ішек көрінісі ғана емес, тері, яғни қазір балалардағы бөртпе, стоматиттің шығуы. Сонымен қатар диарея, құсу, температура сияқты белгілер болады. Сондай-ақ, біздің барлық ішек инфекцияларымыз, яғни бұл сальмонолеоз, дизентерия. Қазір бізде дизентерия жоқ, бізде сальмонолеозды балалар болды. Бұл сонымен қатар үйдегі тауық жұмыртқасы, құс еті арқылы жиі кездесетін ауыр ішек инфекциясы. Олардың барлығының клиникасы салыстырмалы түрде бірдей, яғни бұл жоғары дене температурасы, әлсіздік, , яғни дегидратация. Ағзадағы барлық электролиттердің жоғалуы, – дейді жұқпалы аурулар дәрігері Евгения Малецкая.
Қазір Қостанайда басқа жерлерден алып келіп жатқан түрлі жемістердің кезеңі. Мамандардың айтуынша, қайғылы нәтижеге жол бермеу үшін өнімге сертификаттың немесе саудаға рұқсат беретін құжаттардың болуын тексерген дұрыс. Оған қоса жылы мезгілде бактериялар суыққа қарағанда тезірек көбейеді. Қолдар мен ыдыстардың тазалығын қадағаламасаңыз, бактериялар тағамға оңай енуі мүмкін. Көшеде ойнап жүрген балалар тамақ ішер алдында қолдарын жууды ұмытып кетеді, бұл инфекция қаупін арттырады. Жазда өнімдер тезірек бұзылады. Дұрыс сақтамау, әсіресе пикниктерде және саяхаттарда, тағамдардың ашып кеткендігі көп кездеседі. Азық-түлікті тоңазытқышта сақтау және тағамды ашық ауада ұзақ уақыт ұстамау керектігі туралы ұмытпаңыз.
– Қостанай облысында жіті ішек инфекциялары бойынша эпидемиологиялық жағдай тұрақты. Ағымдағы жылдың 6 айында ОКА-ның 297 жағдайы тіркелді. Өткен жылдың кезеңімен салыстырғанда ауру деңгейі бірдей деп айтуға болады. Тек 4 жағдайға ұлғайды, – дейді Қостанай облысы санэпидбақылау департаментінің бөлім басшысы Әйгерім Қалиева.
Санэпидбақылау департаменті маманының өнімдерін тек өтініш бойынша тексеруге болады. Егер қандайда бір заң бұзушылықтар анықталса, сауда нүктесі жабылуы мүмкін. Сондықтан піскен жидектерді немесе тез бұзылатын өнімдерді сатып алмас бұрын, ересектер олардың қауіпсіздігіне көз жеткізген жөн.
Жазғы кезең-бұл балалар үшін қуаныш пен белсенділік уақыты, сонымен қатар тамақтан улану қаупі жоғары кезең. Азық-түлікті сақтаудың қарапайым ережелерін сақтау кішкентай пациенттерді жағымсыз және қауіпті салдардан қорғауға көмектеседі. Балаларыңыздың денсаулығына мұқият болыңыз және жазды қауіпсіз өткізіңіздер.
Аяжан СЕРІК,
суретті түсірген
Лариса БОЖКО
Много сидишь в социальных сетях? Тогда читай полезные новости в группах "Наш Костанай" ВКонтакте, в Одноклассниках, Фейсбуке и Инстаграме. Сообщить нам новость можно по номеру 8-776-000-66-77